Logo
Dierenverblijven Gebr.Evenboer
Voor een hok op maat gemaakt
 Current page : Home      Info & Tips voor een konijn-hok     

Info & Tips voor een konijn-hok                          
 
 
 
 
Wat heeft een konijn nodig                   
                       
Wil een konijn een goed en lang leven hebben dan is het van belang dat het ruimte heeft om te kunnen rennen en springen. Omdat het konijn een hoge "aaibaarheidsfactor" heeft worden er nogal wat konijnen impulsief gekocht in de dierenwinkel. En dit met alle consequenties van dien. Konijnen zijn knaagdieren en die kunnen nogal wat schade aanbrengen aan de meubels en vloerbedekking. Als reactie worden konijnen dan al snel in te kleine hokken opgesloten waardoor ze te weinig aandacht en beweging krijgen. Ga dus niet te snel over tot de aanschaf van een konijn. Alleen als u voldoende ruimte en tijd heeft en daarmee het konijn een prettig leven kan verschaffen is het verantwoord om konijnen te houden. Een goed konijnenhok of ander dierenverblijf is een voorwaarde voor een goed leven voor uw huisdier.
 
 
 

 

 
Waaraan moet een goed dierenverblijf voor een konijn aan voldoen
 
Allereerst moet u nagaan of u voldoende ruimte heeft om een konijnenhok te plaatsen. Een konijnenhok met voldoende ruimte moet ten minste 1 meter breed zijn. Mocht u slechts beperkte ruimte tot uw beschikking hebben, kunt u een hok met een verdieping overwegen. Hierdoor kan het vloeroppervlak wat beperkter zijn. Verder moet het hok niet in de felle zon staan, niet inregenen en beschut zijn voor de wind. Een nachtverblijf moet over een beschutte en donkere plek beschikken waar het konijn zich veilig voelt en rustig kan slapen. Als het hok buiten geplaatst wordt is het van belang dat het dak goed afwatert. Het beste kan gekozen worden voor natuurlijk houtsoorten als hardhout of vurenhout. MDF en multiplex zijn minder geschikt omdat er lijm gebruikt is en de vochtbestendigheid te wensen overlaat. Verder is het van belang dat de bodemplaat en het hok eenvoudig en goed gereinigd kunnen worden. Wees voorzichtig met het verven van de binnenkant van het konijnenhok. Sommige verfsoorten kunnen giftig zijn voor knaagdieren.

 

 
               
De plaats
 
Niet in de felle zon, zorg er voor dat het hok met de opening naar de juiste kant staat zodat het niet te snel inregent en de wind er ook niet vol op staat.

 

Belangrijk ook is dat een konijnenhok tochtvrij en droog is. Als dit het geval is kan het konijn ook in de winter buiten blijven. Geef hem wel een nachthokje of een beschutgedeelte met voldoende stro en hooi als nestmateriaal.

 

 

 

In veel buitenhokken die je in de winkel koopt zit een zinken lade. Dit is echter niet ideaal ,konijnen kunnen zich er aan verwonden. Een nadeel aan deze ondergrond is dat het erg koud kan zijn in de winter. en in de zomer weer erg warm daarom hebben wij gekozen voor waterdichte bodems die mooi glad zijn zodat ze ook goed schoon te maken zijn.

 

Het gaas moet niet te grote gaten hebben. Het  vierkante gaas met niet te grote mazen is bijvoorbeeld goed geschikt. Door kippengaas kunnen konijnen heen bijten, dit is dus niet zo geschikt.

 

Het dak kan van gewoon dakleer of daksingels gemaakt worden. Dit is goed waterdicht. Maar let er wel op dat het  dak genoeg afloop heeft voor het water.( 10cm per meter )

 

 
   


 
 
Voor meer info:
Telnr André : 06-48402035
Telnr Jaap   : 06-20395474